Eposgo

5 σημάδια θεραπεία της ΡΑ σας δεν λειτουργεί

Όταν πρόκειται για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ), εσείς και ο γιατρός σας να έχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ. Εάν ένα φάρμακο δεν λειτουργεί, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα άλλο.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε πώς θα κάνετε σε κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Μερικές φορές, το σώμα σας δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις, ένα φάρμακο που θα μπορούσε να λειτουργήσει για λίγο και στη συνέχεια να σταματήσουν. Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα. Αν αυτός ή αυτή είδε την κίνηση επιδείνωση των τάσεων την πάροδο του χρόνου, μπορεί να είναι χρόνος να αλλάξει τακτική.

1. Δραστηριότητας της νόσου σας στείλει αυξήσεις

Ένα hands-on προσέγγιση βοηθά το γιατρό σας να καθορίσει τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια. Αυτός ή αυτή θα εξετάσει το σώμα σας, συμπίπτοντας τον αριθμό των επώδυνων και διογκωμένων αρθρώσεων. Μπορείτε να ακούσετε το αποτέλεσμα ονομάζεται «βαθμολογία ενεργότητας της νόσου," ή DAS.

Ο γιατρός σας επισημαίνει τον αριθμό αυτό σε γραφήματα σας. Αν μειωθεί, η θεραπεία σας πιθανώς εργάζονται. Αλλά εάν αυτό αυξάνει ή παραμένει το ίδιο για μια στιγμή, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει προσπαθεί μια διαφορετική μεταχείριση. Μεταξύ των επισκέψεων, μπορείτε να παρακολουθείτε την δραστηριότητα της νόσου στον εαυτό σας χρησιμοποιώντας ένα smartphone app ή άλλο εργαλείο.

2. Νιώθεις χειρότερα

Σας αρθρίτιδα μπορεί φωτοβολίδα από καιρό σε καιρό, ακόμα και κατά τη διάρκεια της επιτυχούς θεραπείας. Αλλά εάν έχετε αναπτύξει αύξηση πόνο στις αρθρώσεις και δυσκαμψία, ή να έχουν περισσότερα προβλήματα από ό, τι συνήθως, όταν εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες, που μπορεί να απαιτήσει μια αλλαγή.

Μερικοί γιατροί θα σας ρωτήσει πώς κάνεις. Άλλοι σας ζητήσει να συμπληρώσετε ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο. Θα ταξινομήσει τον πόνο σας και να αναφέρετε τις δυσκολίες με τις δουλειές, όπως το μπάνιο και το ντύσιμο. Αυτές οι έρευνες, μεταξύ των οποίων μία που ονομάζεται RAPID3, εσείς και ο γιατρός σας με έναν άλλο αριθμό παρέχουν συνήθως για να παρακολουθείτε την πάροδο του χρόνου.

3. Μπορείτε να αναπτύξουν αντισώματα

Ισχυρό φαρμάκων που ονομάζεται αντι-TNF-αναστολείς συμπεριλαμβανομένων προβλέπεται Remicade (infliximab), ή Simponi (golimumab) φλεγμονή σταματήσει στις αρθρώσεις σας. Αυτό επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου σας.

Αλλά μερικές φορές, τα λάθη του σώματός σας αυτά τα φάρμακα για τους ξένους εισβολείς. Ανοσοποιητικό σας σύστημα αναπτύσσει αντισώματα που επιτίθενται το φάρμακο. Αυτή η απάντηση έρχεται σε επαφή με τη θεραπεία σας και αυξάνει τον κίνδυνο για παρενέργειες. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια εξέταση αίματος για την ανίχνευση αυτών των αντισωμάτων. Αν είστε παρόντες, μια άλλη θεραπεία μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για σας.

4. Επίπεδα πολυγλουταμικές σας είναι υψηλή

Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μεθοτρεξάτη (Rheumatrex ή Trexall), λειτουργεί με την επιβράδυνση της επίθεσης του ανοσοποιητικού σας συστήματος στις αρθρώσεις σας. Μόλις καταπιεί ένα δισκίο μεθοτρεξάτη, το φάρμακο εισέρχεται στα κύτταρα σας. Εκεί, το σώμα σας μετατρέπει σε ενώσεις που ονομάζονται πολυγλουταμικών μεθοτρεξάτη. Εάν αυτή η μετατροπή δεν συμβεί, η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να καταπολεμήσει τη νόσο σας.

Χρειάζονται μήνες για μεθοτρεξάτη να έχει επίδραση. Τρεις μήνες μετά να αρχίσετε τη θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα πολυγλουταμινικής αίμα σας για να δείτε εάν το φάρμακο λειτουργεί. Αν είναι χαμηλή, η μεθοτρεξάτη μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή σας.

5. Το αίμα σας δείχνει σημάδια φλεγμονής

Όταν η φλεγμονή από RA ζημιές αρθρώσεις και τους μυς σας, οι ιστοί απελευθερώνουν αποκαλυπτικά δείκτες στο αίμα σας. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει αυτές τις χημικές ουσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν ένζυμα, γνωστά ως φωσφοκινάση της κρεατίνης (CPK) και αλδολάσης.

Μια άλλη εξέταση αίματος, η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων, μετρά επίσης τη φλεγμονή. Στην πραγματικότητα, ο γιατρός σας μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη διάγνωση με ΡΑ. Παρέχει καθίζηση σας "sed" ποσοστό, ή πόσο γρήγορα τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια να κολλήσουν μεταξύ τους. Η ταχύτερη προσκολλώνται, τόσο πιο φλεγμονή των αρθρώσεων, δηλαδή της θεραπείας σας σας δεν είναι καταπραϋντικό με επιτυχία τον πόνο RA και πρήξιμο.

Βασικά takeaways

  • Αν το "σκορ δραστηριότητας της νόσου," ή DAS, αυξάνει ή παραμένει το ίδιο για μια στιγμή, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια διαφορετική μεταχείριση.

  • Αναστολείς Anti-TNF σταματήσει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις σας, αλλά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να αναπτύξουν αντισώματα που επιτίθενται το φάρμακο, παρεμβαίνοντας με τη θεραπεία σας.

  • Εάν παίρνετε μεθοτρεξάτη και ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι τα επίπεδα πολυγλουταμινικής αίμα σας είναι χαμηλά, μπορεί να μην είναι το σωστό φάρμακο για σας.