Eposgo

Την πρόσκληση: Η θεραπεία με στατίνη


Ερ.: Είμαι 55 ετών. Η χοληστερίνη μου είναι φυσιολογική, αλλά η γυναίκα μου κούρεμα ένα άρθρο στην εφημερίδα για μια μελέτη που διαπίστωσε φάρμακα στατίνης στην πρόληψη καρδιακών προσβολών, ακόμη και σε άτομα με φυσιολογική χοληστερόλη. Γκολφ συνεργάτες μου, όλα λαμβάνουν το φάρμακο της χοληστερόλης - θα πρέπει να τους συναντήσουν;

Α. Συγχαρητήρια για να είναι υγιής, με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης, και έχοντας μια γυναίκα που προσέχει πέρα από την υγεία σας. Συγχαρητήρια, πάρα πολύ, για να κάνει ένα μικρό σπίτι, πριν να ρωτήσετε το γιατρό σας για μια συνταγή.

Η εφημερίδα σας αναφερόταν στο λεγόμενο JUPITER μελέτη, μια πολυεθνική έρευνα με επικεφαλής επιστήμονες του Harvard Medical School. Τα θέματα ήταν 17.802 φαινομενικά υγιείς ανθρώπους? Σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Όλοι οι εθελοντές είχαν LDL («κακής») χοληστερόλης κάτω από 130 mg ανά δέκατο λίτρου (mg / dl), σε ένα επίπεδο που θεωρείται φυσιολογικό για τους υγιείς ανθρώπους (αλλά υψηλό για τους ασθενείς με καρδιακή νόσο, διαβήτη, ή υψηλή αρτηριακή πίεση). Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ή αλλιώς CRP, ενός δείκτη φλεγμονής που δείχνουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι εθελοντές επιλέχθηκαν τυχαία να λάβουν είτε 20 mg rosuvastatin (Crestor) ή εικονικό φάρμακο κάθε μέρα. Η δίκη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον κατασκευαστή του φαρμάκου, είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει τέσσερα έτη αλλά διακόπηκε μετά από 1,9 χρόνια, όταν ένας σαφής νικητής προέκυψε. Ο νικητής ήταν ροσουβαστατίνη, η οποία μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών θανάτων κατά 47%.

Εφημερίδες συνοψίζονται τα ευρήματα JUPITER με έναν τίτλο που πιστοποιεί ότι οι στατίνες μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών κατά το ήμισυ σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Ο τίτλος είναι ακριβής, αλλά δεν λέει όλη την ιστορία.

JUPITER ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με στατίνη παρήγαγε μια μείωση 47% του σχετικού κινδύνου? Οι άνθρωποι που πήραν το φάρμακο είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιαγγειακά συμβάματα σε σχέση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτό ακούγεται μεγάλη, και αυτό είναι σημαντικό. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να εξετάσει τον απόλυτο κίνδυνο. Μόνο 157 από τα 8.901 άτομα που παίρνουν το εικονικό φάρμακο είχαν μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα? Απόλυτο κίνδυνο τους ήταν μόλις 1,8%. Οι 8.901 χρήστες στατίνες είχαν 83 εκδηλώσεις? Απόλυτο κίνδυνο τους ήταν 0,9%. Η διαφορά αντιπροσωπεύει 47% χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο, αλλά αυτό σημαίνει ότι αν είστε σαν αυτά τα θέματα, από δύο χρόνια θεραπείας με στατίνη θα μειώσει την προσωπική σας κίνδυνο μόνο κατά 0,9%. Βάλτε έναν άλλο τρόπο, 120 άτομα θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή για σχεδόν δύο χρόνια για να αποτρέψει ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Στη μελέτη, η θεραπεία με στατίνη ήταν ασφαλής, αν και παρήγαγε μια ελαφρά αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το φάρμακο μείωσε τα επίπεδα της CRP, και παρήγαγε μια δραματική πτώση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης επίπεδα, με ένα μέσο όρο 55 mg / dl? γιατροί δεν ξέρουν ακόμα τις μακροπρόθεσμες συνέπειες τόσο χαμηλά επίπεδα.

Παρά το γεγονός ότι οι εθελοντές JUPITER όλα φαίνονταν υγιείς, είχαν κατά μέσο όρο δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) 28,3 (υπέρβαροι) και μέση συστολική αρτηριακή πίεση 134 mm Hg (prehypertensive). Επιπλέον, 41% είχε την μεταβολικό σύνδρομο, ένα άλλο σημαντικό πρόδρομο της καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Θεραπεία με στατίνες δεν αντιμετωπίζει καμία από αυτές τις ανωμαλίες, αλλά η διατροφή και η άσκηση μπορεί να βελτιώσει όλα αυτά. Δυστυχώς, η μελέτη δεν έκανε λεπτομερώς τις διατροφή και τις συνήθειες άσκησης των θεμάτων, ούτε να σχολιάσει σχετικά με τη χρήση αλκοόλ, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εάν η δόση είναι σωστό (μία έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες). Μόνο το 17% των ασθενών που έλαβαν ασπιρίνη, η οποία μπορεί επίσης να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

JUPITER είναι μια σημαντική μελέτη, αλλά οι άνθρωποι που βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα για να αρχίσει με, δεν χρειάζεται να βιαστούμε στη θεραπεία με στατίνη. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να αρχίσει με τη διατροφή και την άσκηση για να ρίξει το υπερβολικό βάρος, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, και να μειώσει τον κίνδυνο. Οι άνθρωποι με οριακά προφίλ των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου θα πρέπει να ζητήσουμε από τους γιατρούς τους εάν μια δοκιμή CRP θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν η θεραπεία με στατίνες είναι σοφό.

Θα πρέπει να πάρετε μια στατίνη; Ίσως? Αλλά πρώτα, να είστε σίγουροι ότι με τα πόδια την πορεία με τους φίλους του γκολφ σας.

- Harvey B. Simon, MD Editor, Harvard Υγεία Ανδρών ρολόι