Eposgo

Ρύθμιση στάση σας για την εμμηνόπαυση

Οι γενιές του baby boom χειρίζονται την εμμηνόπαυση διαφορετικό από τις προηγούμενες γενιές, σύμφωνα με την Sheryl Kingsberg, Ph.D., επίκουρος καθηγητής της αναπαραγωγικής βιολογίας και της ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve.

"Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι τώρα πάνω από 82 χρόνια," ο Δρ Kingsberg λέει. Αυτό σημαίνει ότι το ένα τρίτο της ζωής μιας γυναίκας μπορεί να ζήσει μετά την εμμηνόπαυση. Οι περισσότερες γυναίκες μιλούν για την εμμηνόπαυση, και περισσότερο είναι να γράψει γι 'αυτό από ό, τι ποτέ πριν.

Στο παρελθόν, προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις αποκλίνουσες αντιλήψεις για την εμμηνόπαυση και τη γήρανση. Μερικοί πίστευαν ότι ήταν μια φυσική μετάβαση που πρέπει να διαχειρίζονται με φυσικά μέσα? Άλλοι θεωρούν την εμμηνόπαυση μια ιατρική ασθένεια που απαιτεί θεραπεία.

«Η εμμηνόπαυση δεν είναι μια ασθένεια," λέει ο Δρ Kingsberg. «Είναι ένα φυσιολογικό γεγονός? Ένα πέρασμα από το ένα στάδιο ζωής στο άλλο."

Η αξιολόγηση μιας γιατρού

Η περιεμμηνόπαυση - την ώρα γύρω από την εμμηνόπαυση - αρχίζει συνήθως όταν μια γυναίκα είναι στα 40 της. Η εμπειρία κάθε γυναίκας μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, όμως.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυση δεν θα συνεχιστεί πέρα ​​από την εμμηνόπαυση και θα σταματήσει χωρίς θεραπεία, είναι σημαντικό να αναζητήσουν ιατρική αξιολόγηση. Εξάψεις και άλλες αλλαγές μπορεί να είναι ένα σημάδι της νόσου ή μπορεί να προκληθεί από άλλες ασθένειες, όπως μια διαταραχή του θυρεοειδούς. Τυχόν αλλαγές θα πρέπει πάντα να αναφέρεται στο παροχέα υπηρεσιών υγείας σας.

Η πιο αξιόπιστη δοκιμή για την εμμηνόπαυση μετρά το επίπεδο στο αίμα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), η οποία παράγεται από την υπόφυση. Αυτή η ορμόνη διεγείρει τις ωοθήκες για την έκκριση των οιστρογόνων. Ως η ηλικία ωοθήκες και την παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται, η υπόφυση προσπαθεί να διεγείρει μεγαλύτερη παραγωγή οιστρογόνων με την απελευθέρωση περισσότερων FSH στο αίμα. Όταν FSH μιας γυναίκας αυξάνεται σε ένα σταθερό επίπεδο στο αίμα από 30 έως 40mIU/mL ή υψηλότερη, είναι γενικά αποδεκτό ότι έχει φθάσει στην εμμηνόπαυση.

Πολλές γυναίκες περνούν από τη φυσική εμμηνόπαυση με ελάχιστη δυσφορία. Αυτοί που κάνουν ενοχλήσεις εμπειρία μπορεί να μειώσει κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτές περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος? Άσκηση? Τροποποιώντας την πρόσληψη αλκοόλ? Μια υγιεινή διατροφή, την άσκηση και το ασφαλές σεξ. Για εκείνους που χρειάζονται πρόσθετη βοήθεια με τα συμπτώματα, θεραπεία με αυξητική ορμόνη (HT) είναι μια επιλογή. Η απόφαση για το αν θα χρησιμοποιήσει HT πρέπει να γίνει από μια γυναίκα και ο πάροχος της υγειονομικής περίθαλψης.

Ποικιλία των συμπτωμάτων

Μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένως ότι μόνο δύο συμπτώματα - εξάψεις / αγγειοκινητικά συμπτώματα και ξηρότητα του κόλπου - είναι σίγουρα σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Ο Δρ Kingsberg λέει ότι είναι προσεκτικοί για να ακούσει και να βοηθήσει έναν ασθενή να αξιολογήσει τα συμπτώματα, έτσι ώστε να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία.

"Μια γυναίκα μπορεί να έχει προβλήματα με την αϋπνία, και όταν θέλουμε πραγματικά να ακούσετε τι συμβαίνει, η αϋπνία προκαλείται από εξάψεις συμβαίνουν κάθε ώρα," ο Δρ Kingsberg λέει. «Η προκύπτουσα στέρηση ύπνου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όπως ευερεθιστότητα, κόπωση ή οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι πάντα κομμένα και ξηρά. Πρέπει να εξαλείψουμε τι προκαλεί αυτό και όχι μόνο να προσπαθήσει να απλοποιήσει τα πράγματα, αποδίδοντας όλα αυτά με την εμμηνόπαυση. "

Διακυμάνσεις των ορμονικών επιπέδων ορισμένων γυναικών μπορεί να τους θέσει σε αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, ειδικά αν έχουν ιστορικό κατάθλιψης, ο Δρ Kingsberg λέει.

Όταν η αιμορραγία γίνεται ανώμαλη

Στα perimenopausal χρόνια, εμμήνου ρύσης γίνονται ελαφρύτερα και πιο πέρα. Οι ανώμαλες περίοδοι είναι κοινό και φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυση. Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι όλες οι αλλαγές είναι αιτία από την εμμηνόπαυση, εντούτοις. Άλλες ασθένειες μπορεί να είναι η αιτία.

Συζητήστε με το γιατρό σας εάν εμφανιστούν οι ακόλουθες ασθένειες:

  • Οι περίοδοι είναι πολύ βαριά, αναβλύζει ή συνοδεύονται από θρόμβους.

  • Οι περίοδοι διαρκούν περισσότερο από επτά ημέρες.

  • Διαστήματα είναι μικρότερη από 21 ημέρες από την έναρξη της τελευταίας περιόδου.

  • Κηλίδες αίματος ή αιμορραγία συμβαίνει μεταξύ έμμηνο ρύση.

  • Εμφανίζεται αιμορραγία μετά τη συνουσία.