Eposgo

Δευτεροβάθμια υπέρταση

Τι είναι αυτό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση), δεν υπάρχει καμία γνωστή αιτία. Περίπου 6% του χρόνου, ωστόσο, η υψηλή πίεση του αίματος που προκαλείται από μια άλλη ασθένεια ή ασθένεια. Όταν συμβαίνει αυτό, αυτό ονομάζεται δευτεροπαθής υπέρταση.

Οι περισσότερες από τις ασθένειες που προκαλούν δευτερογενή υπέρταση περιλαμβάνει την υπερπαραγωγή ενός των ορμονών του σώματος. Μερικά από τα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει δευτερογενείς υπέρτασης περιλαμβάνουν:

 • Νεφρική νόσο. Δευτεροπαθής υπέρταση μπορεί να σχετίζεται με κατεστραμμένα νεφρά ή σε μια ανώμαλη στένωση του ενός ή και των δύο νεφρικών αρτηριών. Οι νεφρικές αρτηρίες είναι τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα σε κάθε νεφρό. Όταν η παροχή αίματος του νεφρού μειώνεται κατά μία στένωση (που ονομάζεται στένωση της νεφρικής αρτηρίας), ο νεφρός παράγει υψηλά επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται ρενίνη. Τα υψηλά επίπεδα της ρενίνης προκαλεί την παραγωγή άλλων ουσιών στο σώμα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα ένα μόριο που ονομάζεται αγγειοτασίνη II.

 • Νόσου των επινεφριδίων. Τα επινεφρίδια κάθονται πάνω από τα νεφρά και παράγουν αρκετές ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μερικές φορές, ένα ή αμφότερα τα επινεφρίδια κάνουν και να εκκρίνουν μία περίσσεια μίας από αυτές τις ορμόνες.

  Τρεις διαφορετικοί τύποι των επινεφριδίων ασθένειες προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση:

  • Φαιοχρωμοκύττωμα. Ένας όγκος των επινεφριδίων που overproduces την επινεφρίνη ορμονών (αδρεναλίνη) και η νορεπινεφρίνη (νοραδρεναλίνη).

  • Υπεραλδοστερονισμός (ονομάζεται επίσης σύνδρομο του Conn). Και τα δύο επινεφρίδια να υπερπαραγωγή το αλάτι συγκράτησης ορμόνης αλδοστερόνης ή μπορεί να προκύψει σε ένα καλοήθη όγκο των επινεφριδίων.

  • Υπερκορτιζολισμός (ονομάζεται επίσης σύνδρομο Cushing). Και τα δύο επινεφρίδια να υπερπαραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης ή μπορεί να προκύψει σε μια καλοήθης ή κακοήθης όγκος.

 • Υπερπαραθυρεοειδισμού. Μια ορμόνη που ονομάζεται παραθορμόνη γίνεται με τέσσερα μικρά αδένες στο λαιμό που ονομάζονται παραθυρεοειδείς αδένες. Αν οι αδένες παράγουν πάρα πολύ ορμόνη, τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα αυξάνονται. Οι άνθρωποι με υπερπαραθυρεοειδισμό είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο ακριβής λόγος για αυτή τη σύνδεση δεν είναι γνωστή.

Άλλες σπάνιες αιτίες δευτεροπαθούς υπέρτασης περιλαμβάνουν:

 • Ακρομεγαλία. Ένας όγκος της υπόφυσης που παράγει υπερβολική αυξητική ορμόνη.

 • Ένα φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη (ACTH) που παράγει όγκου του αδένα της υπόφυσης. Η υπόφυση κάνει συνήθως ένα μικρό ποσό της ACTH καθημερινά. Υπερβολική παραγωγή ACTH και έκκριση προκαλεί τα επινεφρίδια να υπερπαράγουν κορτιζόλη, αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

 • Ένα καρκίνο που παράγουν ACTH του πνεύμονα.

 • Στένωση του ισθμού της αορτής, μια δυσμορφία των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.

Υψηλή πίεση του αίματος μπορεί να είναι μια παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής, όπως ορμονικά αντισυλληπτικά και μη-στεροειδή αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες (NSAIDs).

Συμπτώματα

Ο παραδοσιακός ορισμός της υψηλής πίεσης του αίματος είναι μια συστολική πίεση του αίματος (το υψηλότερο από τα δύο αριθμών πίεση του αίματος) είναι 140 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) ή παραπάνω, και η διαστολική πίεση του αίματος (το χαμηλότερο αριθμό πίεσης του αίματος) είναι 90 mm Hg ή παραπάνω. Άτομα με δευτερογενή υπέρταση συχνά έχουν αρτηριακή πίεση που είναι περισσότερο δύσκολο να ελεγχθεί με μία ή δύο φάρμακα. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την ιατρική ασθένεια που προκαλεί την υπέρταση.

Για παράδειγμα, ένας όγκος των επινεφριδίων που ονομάζεται φαιοχρωμοκύτωμα μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, αίσθημα παλμών, σοβαρή άγχος και την απώλεια βάρους. Στο σύνδρομο Cushing, μπορεί να υπάρχει αύξηση του σωματικού βάρους, αδυναμία, μη φυσιολογική ανάπτυξη των τριχών του σώματος και την απώλεια της εμμήνου ρύσης στις γυναίκες, και η εμφάνιση του μωβ "ραγάδες" στην κοιλιά (κοιλιακή ραβδώσεις). Υπερπαραθυρεοειδισμό με αυξημένα επίπεδα ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αυξημένη ούρηση, δυσκοιλιότητα και πέτρες στα νεφρά. Υπεραλδοστερονισμός συχνά προκαλεί αδυναμία σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα.

Διάγνωση

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει εάν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα που σχετίζονται με τις ιατρικές ασθένειες που προκαλούν δευτεροπαθής υπέρταση. Κατά τη φυσική εξέταση, ο γιατρός σας θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε οποιαδήποτε ξαφνική αύξηση βάρους ή απώλεια βάρους, συμπτώματα επιπλέον υγρών στους ιστούς σας, μη φυσιολογική ανάπτυξη των μαλλιών, και μωβ σημάδια στην κοιλιά σας. Μπορείτε επίσης γιατρό θα ελέγξει την κοιλιά σας για οποιαδήποτε ανώμαλη μάζες, και αυτός ή αυτή θα χρησιμοποιήσει ένα στηθοσκόπιο για να ακούσετε τους ήχους της ανώμαλη ροή του αίματος στους νεφρούς σας.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα παραγγείλετε επιπλέον εξετάσεις για να εντοπίσει την αιτία της δευτεροπαθούς υπέρτασης σας. Για υποψία της νόσου των νεφρών, οι δοκιμές αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος για κρεατινίνη και ουρία αίματος (BUN), ανάλυση ούρων, και μια εξέταση με υπερήχους της κοιλιάς σας να αξιολογήσει το μέγεθος των νεφρών σας. Εάν υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να έχετε στένωση της νεφρικής αρτηρίας, ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει μαγνητική τομογραφία (MRI) με μαγνητική τομογραφία αγγειογραφία (MRA). Περιστασιακά, έχει παραγγείλει ένα τεστ που ονομάζεται νεφρική αρτηριόγραμμα.

Για φαιοχρωμοκύττωμα, ούρα ή στο αίμα σας μπορεί να αναλυθεί ως προς τα επίπεδα των κατεχολαμινών (η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη ορμόνες). Για το σύνδρομο, τα ούρα ή το αίμα του Cushing επίπεδα της κορτιζόλης μετρώνται. Για υπερπαραθυρεοειδισμό, τα επίπεδα στο αίμα της παραθορμόνης, ασβεστίου και φωσφορικών μετρήθηκε. Για υπεραλδοστερονισμού, μια εξέταση αίματος για τα επίπεδα του καλίου και της αλδοστερόνης μετρώνται.

Στένωση του ισθμού της αορτής συνήθως υπάρχει υποψία με βάση την νεώτερη ηλικία του ατόμου, φυσικά ευρήματα εξετάσεις (αρτηριακή πίεση στους βραχίονες πολύ υψηλότερη από την πίεση του αίματος στα πόδια) και συγκεκριμένες μεταβολές δει στην ακτινογραφία θώρακος.

Αναμενόμενη διάρκεια

Δευτεροβάθμια υπέρταση θα διαρκέσει για όσο διάστημα το ιατρικό πρόβλημα που προκαλεί παραμένει χωρίς θεραπεία.

Πρόληψη

Τα περισσότερα από τα ιατρικά προβλήματα που προκαλούν δευτερογενή υπέρταση δεν μπορεί να προληφθεί. Αυτό καθιστά δευτεροπαθούς υπέρτασης διαφέρει από ιδιοπαθή υπέρταση, η οποία μπορεί να προληφθεί με τακτική άσκηση, περιορίζοντας το αλάτι, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, βλέποντας το βάρος σας και την αποφυγή του καπνίσματος.

Θεραπεία

Η θεραπεία του δευτεροπαθούς υπέρτασης εξαρτάται από την αιτία του. Όταν δευτερογενή υπέρταση οδηγεί από έναν όγκο ή μια ανωμαλία αιμοφόρων αγγείων, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί. Ωστόσο, η απόφαση για να κάνει χειρουργική επέμβαση είναι συχνά καθοδηγείται από την ηλικία και την γενική υγεία του ασθενούς. Για ορισμένους ασθενείς, αντι-υπερτασικά φάρμακα μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή από τη χειρουργική επέμβαση.

Πότε να καλέσετε έναν επαγγελματία

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που σχετίζονται με ιατρικές παθήσεις που προκαλούν δευτεροπαθούς υπέρτασης, όπως η ανεξήγητη μεταβολή του βάρους, αίσθημα παλμών, οίδημα στα πόδια (οίδημα), σημειώνονται κόπωση, μη φυσιολογική ανάπτυξη των μαλλιών ή νέο μωβ ραγάδες στο δέρμα σας.

Πρόγνωση

Σε πολλούς ασθενείς με δευτεροπαθή υπέρταση, υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να θεραπευτεί εφόσον η υποκείμενη ιατρική ασθένεια τους αντιμετωπίζονται με επιτυχία.