Eposgo

Γεγονότα για την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

Τι είναι αυτό;

Η αρτηριακή πίεση έχει δύο συνιστώσες:

  • Συστολική πίεση, ο υψηλότερος αριθμός, αντιπροσωπεύει την πίεση δημιουργεί η καρδιά να αντλεί το αίμα στο υπόλοιπο σώμα.

  • Διαστολική πίεση, ο μικρότερος αριθμός, αναφέρεται στην πίεση στα αιμοφόρα αγγεία μεταξύ των καρδιακών παλμών.

Συνήθως, οι αυξήσεις συστολική πίεση καθώς γερνάμε. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 60, διαστολική πίεση συνήθως αρχίζει να μειώνεται, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος σκληραίνουν.

Αρτηριακή πίεση μετριέται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mmHg). Φυσιολογική αρτηριακή πίεση ορίζεται ως συστολική πίεση μικρότερη από 120 και διαστολική πίεση μικρότερη από 80. Οι άνθρωποι με μια συστολική πίεση αίματος μεταξύ 120 και 139 ή διαστολική πίεση αίματος μεταξύ 80 και 89 λέγεται ότι έχουν prehypertension. Υψηλή πίεση αίματος, ή υπέρταση, χωρίζεται σε δύο στάδια:

  • Στάδιο 1 υπέρταση - Συστολική αρτηριακή πίεση μεταξύ 140 και 159 ή / και διαστολική αρτηριακή πίεση μεταξύ 90 και 99

  • Στάδιο 2 υπέρταση - Συστολική αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 160 ή / και distolic αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη από 100.

Υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των οφθαλμών, της καρδιάς και των νεφρών, καθώς και σε αρτηρίες σε όλο το σώμα. Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν έχει διαγνωστεί, ή ότι δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν μια καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια.

Συμπτώματα

Σε γενικές γραμμές, η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί άμεσα συμπτώματα. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ υψηλή, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ζάλη, κόπωση και κουδούνισμα στα αυτιά. Ωστόσο, συχνά προκαλεί κανένα σύμπτωμα.

Διάγνωση

Επειδή η διάγνωση της υψηλής πίεσης του αίματος εξαρτάται από αναγνώσεις πίεσης του αίματος, είναι σημαντικό ότι η αρτηριακή πίεση να μετράται προσεκτικά. Αποφύγετε την έντονη άσκηση, το κάπνισμα, το φαγητό και την κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών (καφές, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα) για τουλάχιστον μία ώρα πριν την αρτηριακή σας πίεση που λαμβάνονται. Θα πρέπει να κάθεται για τουλάχιστον πέντε λεπτά πριν ληφθεί η ανάγνωση, και δεν πρέπει να μιλάμε, ενώ η αρτηριακή σας πίεση που μετριέται. Δύο αναγνώσεις θα πρέπει να καταγράφονται και κατά μέσο όρο. Αν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή, ο γιατρός σας θα πρέπει να εξετάσει τα μάτια σας, την καρδιά και το νευρικό σύστημα (για να ψάξουν για εγκεφαλική βλάβη). Αν από την εξέταση σας δεν παρουσιάζουν ενδείξεις μακροχρόνια υπέρταση, ο γιατρός σας θα σας κάνει να επιστρέψετε στο γραφείο τουλάχιστον δύο φορές για να έχουν την αρτηριακή σας πίεση ελέγχεται πριν τη διάγνωση σας με την υπέρταση. Μια ενιαία υψηλή τιμή μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Μόλις έχουν διαγνωστεί με υπέρταση, άλλες δοκιμές θα πρέπει να γίνει για να δούμε αν η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει προκαλέσει βλάβη των οργάνων. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τη λειτουργία των νεφρών, καθώς και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) για να ψάξουν για πάχυνση του καρδιακού μυός, μειωμένη ροή αίματος προς την καρδιά σας ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Prehypertension, αναγνώσεις πάνω από 120/80, αλλά μικρότερη από 140/90 σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, δεν είναι μια ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι υψηλότερο του μέσου όρου κίνδυνο για την ανάπτυξη υπέρτασης.

Πρόληψη

Για να αποφευχθεί η υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει:

  • Πάρτε τακτική αεροβική άσκηση

  • Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού και τα αλκοολούχα ποτά

  • Φάτε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε κορεσμένα λίπη

  • Αποφύγετε το κάπνισμα

  • Διατηρήστε ένα επιθυμητό σωματικό βάρος.

Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να τροποποιήσει όλους τους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο που είναι υπό τον έλεγχό σας. Εκτός από τις παραπάνω ενέργειες, θα πρέπει:

Υπάρχει η πραγματική πιθανότητα ότι μπορείτε να θεραπεύσει την υψηλή αρτηριακή σας πίεση μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής, και δεν θα απαιτεί φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Θεραπεία

Οι γιατροί και τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως προτιμούν να την ελέγχουν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά μερικές φορές φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για την παροχή επαρκούς ελέγχου. Αντιυπερτασικά φάρμακα περιλαμβάνουν διουρητικά, β-αποκλειστές, αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου, αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης, αναστολείς των διαύλων ασβεστίου και α-αναστολείς. Οι γιατροί τείνουν να είναι πιο επιθετική σε χρήση φαρμάκων σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική νόσο ή προβλήματα στην καρδιά, γιατί αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε επιπλέον κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πότε να καλέσετε έναν επαγγελματία

Οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν την αρτηριακή τους πίεση μετριέται τουλάχιστον κάθε λίγα χρόνια. Αν η αρτηριακή σας πίεση είναι μεγαλύτερη από 120/80 mmHg, το πρόγραμμα τακτικών ραντεβού με το γιατρό σας για να έχετε την αρτηριακή σας πίεση παρακολουθείται και να πάρετε συμβουλές σχετικά με την τροποποίηση του τρόπου ζωής σας για να αποτραπούν τα προβλήματα στο μέλλον.

Πρόγνωση

Η πρόγνωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης εξαρτάται από το πόσο καιρό έχετε είχε, πόσο σοβαρή είναι, και αν έχετε άλλες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, που αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου της καρδιάς, του εγκεφάλου, των ματιών και των νεφρών. Όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση αντιμετωπίζεται επαρκώς, η πρόγνωση είναι πολύ καλύτερη. Θυμηθείτε, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε κακή πρόγνωση, ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα, και ότι και οι δύο αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα μπορούν να ελέγχουν την αρτηριακή σας πίεση και να βελτιώσουν σημαντικά την πρόγνωση σας.