Eposgo

Πόσο χαμηλά θα πρέπει να την αρτηριακή σας πίεση είναι ;

Η αρτηριακή πίεση είναι όλο και περισσότερο μοιάζει το νέο χοληστερόλης. Όπως και χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση τείνει να ανεβαίνουν, καθώς γερνάμε - ειδικά αν παίρνουν παχύτεροι ταυτόχρονα. Επίσης, όπως η υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές προσβολές. Και τώρα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη χοληστερόλη, τα στοιχεία που προκύπτει είναι ότι τα άτομα με τα επίπεδα της πίεσης του αίματος που θεωρείται «φυσιολογικό» μόλις πριν από λίγα χρόνια μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση αν αυτά τα επίπεδα έφερε κάτω.

Για δεκαετίες, 120/80, θεωρήθηκε μια "κανονική" πίεση του αίματος, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι αυτό ήταν μια ιδανική αρτηριακή πίεση. Και αναγνώσεις των 135/88 ήταν «μια χαρά». Η πραγματικότητα μπορεί να είναι ότι θα ήταν καλύτερα αν η αρτηριακή σας πίεση παραμένει κάτω από 120/80 και ότι 135/88 είναι πραγματικά πολύ υψηλή.

Η πρώτη σημαντική προειδοποίηση ότι το παλιό "κανονική" δεν είναι ιδανικό ήρθε όταν το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος Ινστιτούτο δημοσίευσε την υπέρταση νέες κατευθυντήριες γραμμές το 2004. Οι κατευθυντήριες γραμμές επεσήμανε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνει όταν η συστολική αρτηριακή πίεση (η κορυφαία σειρά) είναι μεγαλύτερη από 115 mmHg και διαστολική αρτηριακή πίεση (ο αριθμός κάτω) είναι μεγαλύτερη από 75 mm Hg. Για κάθε αύξηση 20 mm Hg-στη συστολική πίεση, ή 10 mm Hg-αύξηση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα διπλασιάζεται. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζονται σε μεγάλο αριθμό ατόμων με αναγνώσεις μεταξύ 120-139 πάνω από 80-89 ως "prehypertensive," μια ετικέτα που υποδεικνύει ορισμένες ενέργειες είναι απαραίτητες, όχι απαραίτητα φάρμακα, για να φέρει αυτούς τους αριθμούς κάτω.

Πολλοί γιατροί θεωρούν ότι οι εμπειρογνώμονες της υπέρτασης πήρε το είδος των παρασυρθεί. Ωστόσο, όπως συνέβη με τη χοληστερόλη, η έρευνα έρχεται μαζί που υποδηλώνει σαφώς οι "επιθετικές" κατευθυντήριες γραμμές για να είναι σωστή.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2004, δοκιμάστηκαν δύο διαφορετικά φάρμακα για την υπέρταση σε 1991 ασθενείς με στεφανιαία νόσο, όλοι από τους οποίους είχαν "κανονική" πιέσεις αίματος. Η μέση αρτηριακή πίεση κατά την έναρξη της μελέτης δύο χρόνια ήταν 129/78 mm Hg.

Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν για να πάρει ένα φάρμακο αποκλειστή ασβεστίου (αμλοδιπίνη, επίσης γνωστή ως Norvasc), ή έναν αναστολέα του ΜΕΑ (εναλαπρίλη, επίσης γνωστό ως Vasotec), ή ένα ψευδοφάρμακο. Δύο φάρμακα μείωσε συστολική αρτηριακή πίεση κατά περίπου 5 mm Hg, και διαστολική πίεση κατά περίπου 2,5 mm Hg.

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών παρακολούθησης, καρδιαγγειακές επιπλοκές εμφανίστηκαν στο 23% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο, σε σύγκριση με μόλις το 17% όσων έλαβαν αμλοδιπίνη και το 20% εκείνων που έλαβαν εναλαπρίλης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα για την αθηροσκλήρωση στις στεφανιαίες αρτηρίες των υποκειμένων. Η αθηροσκλήρωση είχε προχωρήσει στους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο, αλλά όχι σε εκείνους που είχαν λάβει είτε αρτηριακής πίεσης φάρμακο μείωσης.

Η μελέτη εξακολουθεί να παίρνει πολλή προσοχή, επειδή υποστηρίζει την πεποίθηση ότι δεν είμαστε καθορισμό των στόχων της πίεσης του αίματος μας είναι αρκετά χαμηλή. Αυτή η πιο επιθετική στόχος μπορεί να έχει νόημα, αλλά δεν έχουμε έρθει κοντά στο να πάρει τους ανθρώπους με διαγνωσμένη υπέρταση, δηλαδή, τα άτομα με μετρήσεις πάνω από 140/90, σε σειρά. Ορισμένες εκτιμήσεις λένε ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με υπέρταση δεν έχουν καλό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σε μερικές πραγματικά χαμηλά επίπεδα με τη χρήση φαρμάκων, χωρίς να προκαλεί σημαντικές παρενέργειες. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όταν μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μπορείτε να ωθήσει μόνο την αρτηριακή πίεση τόσο χαμηλά πριν οι άνθρωποι παίρνουν ζαλάδα, και ίσως ακόμη και να περάσει έξω. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα όπως αυτά, όταν η συστολική πίεση (η κορυφαία σειρά) πηγαίνει κάτω από 80 έως 90. Τούτου λεχθέντος, πολύ λίγοι ασθενείς με υπέρταση έχουν αρτηριακή πίεση οπουδήποτε κοντά σε αυτό το εύρος.

Όπως η χοληστερόλη, το βασικό μήνυμα είναι ότι οι γιατροί και οι ασθενείς πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να ασκήσει πίεση του αίματος υπό έλεγχο. Η απώλεια βάρους, τακτική άσκηση και μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά με λιγότερο αλάτι κάνει πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν πολλές επιλογές φαρμακευτική αγωγή. Το δικαίωμα φάρμακα είναι αυτά που λειτουργούν για σας και ότι θα λάβει κάθε μέρα.