Eposgo

Βοηθώντας τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής σας πίεσης

Σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους έχει υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν είστε μεταξύ τους, ξέρετε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε την ασθένεια με τη βοήθεια παροχέα υπηρεσιών υγείας σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση ανταποκρίνεται στη θεραπεία, αλλά η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από εσάς.

Φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι οποιαδήποτε ανάγνωση λιγότερο από 120/80. Εάν το αίμα ανάγνωση σας πίεση είναι μεταξύ 120/80 και 139/89, έχετε «προ-υπέρταση», το οποίο σημαίνει ότι είναι πιθανό να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος, αν δεν αναλάβουμε δράση για να το αποτρέψει. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια ανάγνωση του 140/90 ή υψηλότερη.

Ακόμα κι αν δεν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, είναι μια καλή ιδέα για να πάρει την αρτηριακή σας πίεση ελέγχεται μία φορά το χρόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως δεν παράγει συμπτώματα που μπορείτε να δείτε ή να αισθανθείτε.

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι χωρίς θεραπεία της υπέρτασης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, όπως η στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια.

Μπορείτε να αναλάβει την ευθύνη της νόσου σας κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής ή / και τη λήψη φαρμάκων πίεσης του αίματος. Με τη λήψη αυτών των μέτρων, θα αισθανθείτε καλύτερα και να ζουν περισσότερο. Επίσης, θα αποτρέψει πρόσθετα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκληθεί από την ανεξέλεγκτη υπέρταση.

Οι παράγοντες κινδύνου για την υψηλή πίεση του αίματος χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτές που δεν μπορεί να ελέγξει και εκείνες μπορείτε.

Ανεξέλεγκτους παράγοντες κινδύνου

Δεν μπορείτε να ελέγξετε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου για την υψηλή πίεση του αίματος:

 • Η κληρονομικότητα. Οι πιθανότητές σας να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος είναι μεγαλύτερη εάν οι γονείς σας ή άλλους στενούς συγγενείς που είχε.

 • Φύλο. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο από ό, τι οι γυναίκες μέχρι την ηλικία των 55? Αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας μετά την εμμηνόπαυση.

 • Ηλικία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση παρατηρείται συχνότερα σε άνδρες ηλικίας άνω των 35 και στις γυναίκες άνω των 45 ετών. Κίνδυνος αυτός αυξάνεται με την ηλικία.

 • Race. Αφρικανικών λαών αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος σε νεαρότερη ηλικία από ό, τι τα λευκά κάνουν. Η υψηλή αρτηριακή πίεση τείνει επίσης να επηρεάσει τους ανθρώπους της Αφρικής πιο σοβαρά.

Προσαρμογή του τρόπου ζωής

Οι πιο ανεξέλεγκτους παράγοντες κινδύνου έχετε, τόσο πιο σημαντικό είναι να κάνουν τις σωστές αποφάσεις σχετικά με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να ελέγξετε.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τις προσαρμογές στον τρόπο ζωής για να εξαλειφθούν αυτά τα ελεγχθούν παράγοντες κινδύνου:

 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Η απώλεια βάρους προκαλεί συχνά την αρτηριακή σας πίεση να πέσει. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση τους αρκετά για να σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα για τη νόσο.

 • Πάρτε την τακτική άσκηση. Η τακτική αεροβική άσκηση τονώνει την καρδιά σας, τα αιμοφόρα αγγεία και τους μυς και κρατά χαμηλή την αρτηριακή σας πίεση. Μιλήστε με τον παροχέα σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης.

 • Μάθετε πώς να ασχοληθεί με το άγχος. Διαλογίζεται, να ακούσετε ταινίες άγχος διαχείρισης ή να κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης καθημερινά. Τόνισε άτομα συχνά έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

 • Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε, εγκαταλείψτε. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

 • Να πίνετε μόνο με μέτρο. Heavy, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση δραματικά. Οι ειδικοί συστήνουν όχι περισσότερο από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.

 • Πάρτε το φάρμακο πίεσης του αίματος σας, όπως προβλέπεται.

Κάντε αλλαγές στη διατροφή

Μια διατροφή πολύ υψηλή σε νάτριο προκαλεί το σώμα να διατηρήσει το νερό, γεγονός που αυξάνει τον όγκο του αίματος στην κυκλοφορία. Αυτό αυξάνει την πίεση στις αρτηρίες.

Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 2.200 mg νατρίου την ημέρα, αλλά πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν 10 φορές το ποσό αυτό. Για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου σας:

 • Αποφύγετε τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, όπως σάλτσα σόγιας, πατάτας ή καλαμποκιού μάρκες, ζωμό κοτόπουλου, τα τουρσιά, κονσέρβες σούπες, μπέικον, ζαμπόν και πολλά ευκολία και κατεψυγμένα τρόφιμα.

 • Αγορά no-ή προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, όποτε είναι δυνατόν.

 • Αποφύγετε την προσθήκη αλατιού στο τραπέζι.

 • Αυξήστε την πρόσληψη καλίου, το οποίο βοηθά στην αποβολή νατρίου από το σώμα. Καλές πηγές καλίου περιλαμβάνουν το πεπόνι, μαγειρεμένες ντομάτες, μπανάνες, πατάτες φούρνου, φράουλες κολοκύθι και το καλοκαίρι. Οι ειδικοί συστήνουν να πάρει τουλάχιστον 3.500 mg καλίου την ημέρα.

Επιπλέον, φροντίστε να τρώτε άφθονα φρούτα, λαχανικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Περιορίστε την ποσότητα του συνολικού λίπους και κορεσμένου λίπους στη διατροφή σας.